Geniz Akıntısı Öksürük Yapar mı?
21 Temmuz 2024

Geniz Akıntısı Öksürük Yapar mı?


Geniz akıntısı, her insanda meydana gelebilen doğal bir durumdur. Burun boşluğunda biriken mukus, burun içerisindeki salgı bezleri tarafından üretilir ve günlük olarak yaklaşık 1 litre mukus üretilir. Bu mukus, burun boşluğundan geriye doğru geniz bölgesine ilerleyerek boğazdan aşağıya inip yutulur. Normal koşullarda çoğu insan bu durumu fark etmez.

Geniz Akıntısı Öksürüğe Sebep Olur mu?

Mukus, vücudu bakterilerden koruma amacıyla sinüsler ve burun tarafından üretilir. Bu mukus üretimi, gribal enfeksiyonlar ve soğuk algınlığı gibi durumlarda en yüksek seviyeye ulaşır. Üretilen bu sıvıya "sümük" adı verilir. Eğer vücut, enfeksiyonlar nedeniyle üretilen bu sıvıyı dışarı atamazsa, sıvı içeri doğru akmaya başlar. İçeri doğru akan bu sıvı, özellikle geceleri insanı uykusundan edecek kadar şiddetli bir öksürüğe neden olabilir. Bunun sebebi, insanın sırt üstü pozisyonunda yatarken mukusun içeri yani geriye doğru daha fazla akmasıdır.

Geniz akıntısı, kişi tarafından hissedilir hale geldiğinde boğaz bölgesinde balgam hissi oluşur. Bununla birlikte kişi, sık sık boğazını temizleme ihtiyacı duyar ve bu durum öksürüğe neden olur. Aynı zamanda boğazda gıcık yapar ve bu da öksürme ihtiyacını artırır. Bu durum oldukça rahatsız edici olabilir. Yoğun bir şekilde olan sıvı boğaza iner. Bu sıvının nefes borusuna kaçmasını engellemek adına refleks yahut istemli olarak öksürme meydana gelir. Bu öksürük, balgamlı olabileceği gibi kuru bir öksürük de olabilir. Bu öksürükler nedeniyle geniz akıntısı olan bazı bireylerde mide bulantısı, öğürme, kusma gibi çeşitli şikâyetler oluşabilir.

Geniz akıntısı, insanı en çok geceleri rahatsız eder. Hatta geniz akıntısı sorunu olan birey, bütün gece boyunca uyuyamayabilir. Bununla birlikte, geniz akıntısı sorunu olan birey ile aynı odada kalan hatta aynı evde yaşayan herkes de bu öksürük sesinden rahatsız olabilir. Birey, böyle bir rahatsızlık yaşamamak için geceleri uyumadan 15-20 dakika önce papatya çayı içerek rahatlayabilir. Bununla birlikte, uyumadan önce içilen 2-3 kaşık harnup pekmezi de geniz akıntısı olan hastanın rahatlamasını sağlayabilir.

Geniz Akıntısının Tedavisi

Geniz akıntısı sorunu yaşayan bireyler, bu durumla başa çıkmak için doktora başvurmalı ve gerekli tedavileri uygulamalıdır. Doktor, geniz akıntısının nedenini belirleyerek uygun tedavi yöntemlerini önerecektir. Tedavi yöntemleri arasında:
  • Antihistaminik ilaçlar
  • Decongestantlar
  • Tuzlu su ile burun temizleme
  • Alerji tedavileri

bulunmaktadır. Bu tedavi yöntemleri, bireyin geniz akıntısı nedeniyle yaşadığı rahatsızlıkları azaltabilir ve öksürüğün önlenmesine yardımcı olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kuru Öksürük Nasıl Geçer

Kuru Öksürük Nasıl Geçer

Haber Bülteni

Güncel

Kronik Öksürük Tedavisi

Kronik Öksürük Tedavisi

Güncel

Bebeklerde Öksürük Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Öksürük Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Çocuklarda Öksürük Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Öksürük Belirtileri ve Tedavisi