Balgamlı Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Balgamlı öksürük, kış aylarında sıkça görülen ve rahatsızlık veren bir durumdur. Astım, sinüzit gibi hastalıklar bu duruma yol açabilir. Balgamı hafifletmek için bitki çayları ve doğal tarifler etkili olabilir. Bu yazıda, çeşitli bitkilerin ve tariflerin faydaları ele alınmaktadır.
Balgamlı Öksürüğe Ne İyi Gelir?
14 Eylül 2024
Balgamlı öksürük, genellikle kış aylarında daha sık yaşanan ve devamlılık gösteren bir öksürük türüdür. Bu tür öksürük, kişide hırıltıya yol açar ve balgam çıkarırken rahatsızlık hissi yaratır. Astım, sinüzit, bronşit ve zatürre gibi hastalıklar, balgamlı öksürüğe neden olabilir. Öksürük, aslında bir hastalık değil, vücudun gösterdiği bir refleks olarak bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkar. Nedeni ne olursa olsun, altta yatan nedenin tespiti için ihmal edilmemeli ve gecikmeden bir doktora başvurulmalıdır. Sigara, öksürüğün balgamlı olmasına yol açan önemli bir etkendir. Balgamlı öksürük, evde bazı bitkiler ve uygulamalar ile hafifletilebilir.

Balgamlı Öksürüğe İyi Gelen Bitkiler


Anason Çayı: Anason çayı, daha çok ağız ve şişkinlik için kullanılsa da balgam söktürmek ve balgamlı öksürük için de etkilidir. İçeriği sayesinde göğüs tıkanıklıklarına karşı faydalıdır. Anason kaynatılarak buharı solunduğunda balgamlı öksürüğü hafifletir.


Nane Çayı: Nane çayı, balgamlı öksürük için ideal bir bitki çayıdır. Mide bulantısı ve mideyle ilgili birçok soruna karşı etkili olan nane çayı, boğazda yumuşama sağlayarak öksürüğün hafiflemesine yardımcı olur. Ayrıca ciğerlerin temizlenmesi için de kullanılabilir.

Okaliptüs Çayı: Etkili bir balgam söktürücü olarak bilinen okaliptüs, boğazın yumuşamasını sağlar ve öksürüğü keser. Yaygın olarak kullanılan bitki çaylarından biridir.

Rezene Çayı: Daha çok bronşit sebebiyle meydana gelen öksürük için kullanılan rezene, mide şikayetlerine karşı da faydalıdır. Düzenli kullanıldığında öksürükle birlikte balgamın atılmasını sağlar.

Meyan Kökü Çayı: Balgamlı öksürük ve iltihap giderici etkisi bulunan meyan kökü çayı, üst solunum yoluyla ilgili gelişen hastalıklar için kullanılabilir.

Kekik Çayı: Yüzyıllardır öksürük tedavisinde alternatif olarak kullanılan bir bitkidir. Soğuk algınlığına bağlı gelişen öksürük ile balgamın atılmasını sağlar. Tüketimiyle birlikte boğazı yumuşatarak midede olumlu etkiler yaratır.

Melekotu Çayı: Soğuk algınlığı, burun tıkanıklığı, ateş, boğaz ağrısı gibi problemlere karşı kullanılabilen melekotu çayı, balgamlı öksürük için de oldukça etkili sonuçlar verir.

Balgamlı Öksürük İçin Tarifler

Tarif 1: 1 tane elma kabuğu, yeteri ölçüde tarçın, zencefil, karanfil demliğin içine alınır. Üzerine yeterli ölçüde su eklenip 10 dakika kısık ateşte kaynatılır. 10 dakika sonunda süzülerek bardağa alınır ve dinlendirilir. Düzenli tüketildiğinde balgamlı öksürüğün kesilmesini sağlar.

Tarif 2: Yeterli ölçüde suyun içine, yeteri kadar ıhlamur eklenerek kaynatılır. Hazırlanan çay süzülerek, tercihe göre bal ve limonla tatlandırılarak balgamlı öksürük için içilir.

Tarif 3: 1 su bardağı kaynatılmış suyun içine yarım şeker kaşığı meyan kökü eklenip üzeri kapatılarak demlenmeye bırakılır. 10 dakika demlendikten sonra tercihen içine elma dilimi atılarak balgamlı öksürük için içilebilir.

Tarif 4: 1 tane orta büyüklükte turpun üst kısmı bıçakla alınarak, içi dolma gibi oyulur. Oyulan kısma 1 yemek kaşığı kadar süzme bal eklenip, altı delinir. Turpun delik kısmı altta kalacak şekilde bir bardağın üzerine oturtulur ve üst tarafından alınan parça kapak gibi kapatılır. Turp sabaha kadar bu şekilde bekletilir. Sabah bardağa akan sıvı kahvaltıdan önce 2 çorba kaşığı olacak şekilde tüketilir.

Tarif 5: 1 yemek kaşığı çörek otu 1 su bardağı suya eklenerek karıştırılır. Elde edilen karışım yudum yudum balgamlı öksürük tedavisi için tüketilir. Balgam atmak için oldukça etkili olan çörek otu, balgamlı öksürük geçene kadar tüketilebilir.

Tarif 6: 1 litre su demliğe alınıp, üzerine bir tane elma kabuklarıyla beraber dilimlenerek eklenir. Kısık ateşte 10 dakika kadar kaynatıldıktan sonra sıcak şekilde içilir. Elma çayının, göğüs yumuşatıcı, balgam ve öksürük giderici etkisi vardır. Çayın içine etkisini artırmak amacıyla tarçın, karanfil ya da zencefil eklenebilir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Yula 12 Temmuz 2024 Cuma

Balgamlı öksürük çekiyorum ve sigara içiyorum, bu öksürüğü hafifletmek için hangi bitki çaylarını önerirsiniz? Anason çayı, nane çayı veya okaliptüs çayı hangisi daha etkili olur?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Yula, balgamlı öksürük ve sigara içimi maalesef bir araya geldiğinde daha da zorlayıcı olabilir. Bitki çayları bu tür öksürükleri hafifletmede yardımcı olabilir. Anason çayı, solunum yollarını açıcı ve balgam söktürücü özelliklere sahip olduğu için oldukça faydalıdır. Nane çayı da boğazı rahatlatır ve öksürüğü hafifletir. Okaliptüs çayı ise özellikle balgamın kolay atılmasında etkili olabilir. Her üç çay da kendine özgü faydalar sunar, bu yüzden hangisinin size daha iyi geldiğini deneme yoluyla bulabilirsiniz. Ancak sigarayı bırakmak, öksürüğünüzün temel nedenini ortadan kaldırmada en etkili adım olacaktır. Sağlıklı günler dilerim.

Çok Okunanlar
Boza Öksürüğe İyi Gelirmi
Boza Öksürüğe İyi Gelirmi
Haber Bülteni