Bitkisel öksürük şurubu, solunum yolu hastalıkları arasında olan öksürük, ihmal edilmemesi gereken bir rahatsızlıktır. Çünkü uzun süreli olan öksürük göğüs ağrısı, halsizlik, sersemlik gibi yan etkilere yol açabilir. Yapılan araştırmalarda doktorların verdiği öksürük şuruplarının etkinliği kanıtlanmamış ve üstelik birçok yan etkiye sahip olduğu anlaşılmıştır.
Ayrıca öksürüğün onlarca hastalığın belirtilerinden biri olduğunu, öksürük kesici şurup yazmak yerine öksürüğün etkenlerini bulmak ve bu rahatsızlığı ortadan kaldırmaya yönelik tedaviler uygulanmalıdır. Tedavinin yanı sıra hastaların bol sıvı almaları ve bulundukları ortamda soludukları havanın nemli olması tavsiye edilir. Bunların yanında öksürük şuruplarının içeriğinde bulunan efedrin ve dekstrometorfan gibi vücut için zararlı olabilecek kimyasallar ve kullanılan yapay renklendiriciler yerine tamamen bitkisel ve şifalı bir ev yapımı öksürük şurubu ile hem büyükler hem de küçükler için rahatlık sağlayabilirsiniz.
- 1 litre şişe su
- 30 gram hatmi kökü (Toz hali)
- 100 gram rendelenmiş zencefil kökü
- 225 gram papatya çiçeği
- 60 ml limon suyu
- 15 gram tarçın
- 250 gram bal
Hazırlanışı: Tencereye suyu ve bitkileri koyun. Bunları yüksek ateşte kaynatın. Sonra su miktarı yarıya ininceye kadar kısık ateşte tutun. Bu karışımı süzgeçten geçirdikten sonra ılık olarak limon suyunu ve balı ilave ederek iyice karıştırın.
Yapılan bitkisel şurubu hava almayacak cam bir kavanoza koyarak 2 ay boyunca muhafaza edebilirsiniz.
Kullanım şekli: Öksürük başladığında bu bitkisel şurubu çocuklara günde 1 tatlı kaşığı, yetişkinlere ise 1 yemek kaşığı verebilirsiniz.
Faydaları: Bal, öksürük yatıştırıcı doğal bileşenler sahiptir. Zencefil, balgam söktürücü özellikleri bulunmaktadır. Papatya kasları gevşetir, boğazdaki gıcığı alır ve dinlendirici bir uyku sağlar. Hatmi kökü bütün bitkiler arasında en yüksek oranda göğüs yumuşatıcı, tahriş giderici ve mukoza koruyucu etkisi bulunmaktadır. Tarçın lezzetinin yanında bağışıklık sistemini destekleyen faydalı bir baharattır.
Uyarı: bu bitkisel şurup bal içerdiğinden dolayı 1 yaşından küçük çocuklara vermeyiniz.
Bitkisel öksürük şurubu
Malzemeleri
- 1 su bardağı kaynamış su
- 1 diş sarımsak
- 1 tane kuru soğan
- 1 tane limon
- 3 yemek kaşığı bal
- Yarım tatlı kaşığı zencefil
- 1 tatlı kaşığı tarçın
Hazırlanışı: Soğan ve sarımsakları ince ince doğrayın ve kavanozun içine doldurun. Kaynamış suyu da ilave ederek soğumaya bırakın. Bunları süzdükten sonra suyunu tekrar kavanoza koyun. Bu suya ilk olarak balı ekleyin sonrasında limonu, zencefili ve tarçını ekleyerek hızlı olarak çalkalayın.
Kullanım şekli: Öksürük başladığında hazırlanan doğal şurubu çocuklara günde 1 yemek kaşığı, yetişkinlere ise bir kahve fincanı dolusu verebilirsiniz.
20.01.2024 05:18:11