{ "title": "Reflüye Bağlı Öksürük", "image": "https://www.oksuruk.gen.tr/images/Refluye-Bagli-Oksuruk-64.gif", "date": "20.01.2024 17:57:55", "author": "Rabia Nurdan Özen", "article": [ { "article": "
Reflüye bağlı öksürük, asıl olarak bir hastalık olarak sayılmamalıdır, bir semptomdur. Yenilmiş olan besinlerin mide yukarısına doğru çıkarak yemek borusu ve boğaza kadar gelmesine reflü adı verilmektedir. Reflü oluşumu ise genellikle yemek sonrasında ağza acı su ve yiyecek gelmesidir. Bu nedenle yenilen besinin tekrardan boğaza gelmesi ile boğaz tahriş olur ve yemek borusu savunmasız bir hale gelir. Söz konusu olan midedeki besinlerin organlara ve dokulara kaçması nedeni ile göğüste yanma ve öksürük oluşumu da reflünün başlıca semptomlarındandır.

Bu gibi durumlarda devamlı olan ve geçmeyen öksürük ile seyreden en önemli ve başlıca sebepleri içerisinde boğazın arka kısımlarının mikroplara, tozlara veya ısıya karşı hassasiyetinin bulunmasıdır. Genellikle mikrop ya da tozlar dışında boğazın tahriş olmasına sebep olan diğer unsurlar gece yemek yiyip yatmak, çay ve kahve tüketimi, sinüzit ve geniz akıntısının bulunmasıdır. Bu gibi unsurlar reflüye bağlı öksürüğe neden olmaktadır. Çünkü aşırı sıcak ya da aşırı soğuk yiyecekler, bademcikte iltihap bulunması, mide asidine yol açmaktadır. Mide asidi de reflünün en önemli sebebidir.

Reflüye Bağlı Öksürük Nasıl Teşhis Edilir?

Reflüye bağlı öksürük bir hastalık olmadığından dolayı tanısında özel olarak kullanılan bir yöntem bulunmamaktadır. Ancak endoskopi yöntemi ile reflünün tanımlanması reflüye bağlı öksürük varlığını da teşhis edebilmektedir. Endoskopi yöntemi sayesinde reflünün önlenmesi sağlanabildiğinden dolayı, her hastaya uygulanması gereken bir yöntemdir.

Reflüye Bağlı Öksürük Neden Olur?

Aslında bu sorunun gerçeği, “reflünün nedenleri nelerdir?” olmalıdır. Reflü hastası olan kişinin yemek borusunun içerisini örteleyen iç tabakasının asitlere karşı kendini savunabilecek bir yapısı bulunamamaktadır. Bu nedenle reflü hastalığının tedavisinde en önemli olan şey tüketilen gıdaların ağır olmamasıdır. Çünkü ağır besinler yenildiğinde mide yenilenleri sindirebilmek amaçlı gerekenden fazla asit salgılar.

Reflüye Bağlı Öksürük Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Reflüye bağlı öksürüğü olan kişilerin en ilk olarak zayıflaması önerilmektedir. Şişmanlık midenin üzerine baskı yapacağından dolayı reflüyü kolaylaştırmaktadır. Yemek miktarını da fazla kaçırmamak gereklidir. Ayrıca yemekten kalkarken midede biraz boşluk olması önerilmektedir. Diyet yapan kişilere diyet listesi içerisinde yağ tüketiminin az tutulması önerilmektedir.

Uyku sırasında çift yastık kullanılmalıdır, baş seviyesinin yüksek olması gereklidir. Bu şekilde reflüsü olan kişi uyur iken mide asidinin yemek borusuna gelişi zorlaşacak, bu sayede de reflüye bağlı öksürük ortaya çıkmayacaktır. Reflüye neden olabilecek yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Bu yiyecekler çikolata, portakal suyu, asitli içecekler ve kafeinli yiyeceklerdir.

Elma sirkesi reflüye bağlı öksürük tedavisinde kullanılan doğal bir besindir. Yemek yemeden önce bir tatlı kaşığı veya yemek sırasında bir su bardağına karıştırarak bir çorba kaşığı elma sirkesini içmek mide asidinin oluşumunu engellemektedir.
" } ] }