{ "title": "Reflü Öksürük Yaparmı", "image": "https://www.oksuruk.gen.tr/images/reflu-oksuruk-yaparmi.jpg", "date": "21.01.2024 16:48:17", "author": "Yalap", "article": [ { "article": "
Reflü Öksürük Yapar mı, Gastroözofagal reflü hastalığı ya da diğer adıyla asit reflüsü mide içindeki sıvının özofagus (Yemek borusu) içine geri kaçmasıdır. Bu geriye kaçan sıvı hastaların bir kısmında yemek borusuna zarar verebilir. Geriye kaçan sıvı içine mide asidi ve protein sindirilmesinde kullanılan pepsin adlı bir enzim bulunmaktadır. Bu sıvıda yemek borusuna en zararlı madde asiddir. Mideden yemek borusuna kaçan asidin, mide, yemek borusu, boğaz, ses telleri ve akciğerlerde yaptığı tahrişle ortaya çıkan bulgulara reflü hastalığı denir. Gastroösofagial reflü hastalığının ortaya çıkardığı belirtiler çok geniş bir spektruma yayılır. Bu belirtileri genel olarak tipik ve atipik bulgular olarak sınıflandırmak mümkündür. Tipik bulguların hemen hepsi mide, bağırsak sistemiyle ilintili iken, atipik bulgular diğer organ sistemleriyle ilintili yakınmalar oluşturur. Laringofaringeal reflü olarak adlandırılan ve öncelikle kulak, burun, boğaz uzmanların gördüğü hastalarda çoğu defa atipik bulgular belirgindir ve tipik yakınmalar hiç olmayabilirler.

Reflünün Diğer Belirtileri Nelerdir?
Reflü Neden Olur?
Reflü Öksürük Yapar mı?

Yemek borumuz ve soluk borumuz ise bu koruyucu zardan mahrumdur. Bu nedenle mide içeriğinin söz konusu organlarımıza kaçması göğüste yanma ve öksürük yakınmalarına neden olur. Bu tepkiler, reflünün başlıca belirtileridir. Bariz bir akciğer hastalığı olmaksızın sürekli ve geçmeyen öksürükle seyreden en önemli iki hastalık, sinüzit ve burun arkasından sürekli akıntı olması durumlarıdır. Bunların olmadığı durumlarda müzmin öksürüklerin en önemli nedeni reflü hastalığıdır. Burada durumun nedeni yine kişinin fark etmek sizin akciğerlerine az miktarda da olsa mide içeriğinin kaçması ve buna bağlı tahriştir. Reflüye bağlı kronik öksürük şikâyeti olanların %60'ında klasik reflü belirtileri olmayabilir.

Reflü Tedavisi ve İlaçlar
Kişisel Tedavi; Yatarken çift yastık kullanarak baş seviyesinin yükseltilmesi. Böylece kişi uyurken asidin mideden yemek borusuna geçişini zorlaştırır. Reflüye neden olan yitecek ve içeceklerden uzak durulması. Çikolata tüketimi, portakal suyu, baharatlı yiyecekler, asitli içecekler (Kola vs.), kafeinli içecekler. Bunların kullanımı sınırlandırılmalıdır. Aşırı yemekten kaçınma, nedeni aşırı yemek yendiğinde mide asidinin dolu midenin yemek borusuna geçmesini kolaylık sağlar.

İlaç Tedavisi; Proton pompa inhibitörleri diye adlandırılan asit salgılanmasını kontrol altına alan ilaçlar doktor gözetiminde kullanılır. İlaç tedavisi süreklilik isteyen bir tedavi yöntemi olduğundan ilaç kullanımını bıraktıktan sonra şikâyetler tekraren gelişebilir. Bu ilaçların kullanımında olası yan etkilerine karşın doktorunuzla irtibata geçmekte fayda vardır.
" } ] }