{ "title": "Öksürük Nasıl Oluşur ?", "image": "https://www.oksuruk.gen.tr/images/oksuruk-nasil-olusur.jpg", "date": "21.01.2024 08:44:43", "author": "Esma Mutlu", "article": [ { "article": "
Öksürük nasıl oluşur? Öksürük otomatik olarak insan vücudunun vermiş olduğu bir reflekstir. Nefes yollarındaki sinir uçları uyarılınca öksürük meydana gelir. İnsan boğazının ve nefes yollarının açık ve temiz kalabilmesi için bazen öksürük devreye girer. Bundan dolayı öksürüğün insan vücudu için ciddi bir görevi mevcuttur.

Öksürük Nasıl Oluşur?

İnsan beyninin solunum merkezi yakınlarında bir öksürük merkezi mevcuttur. Öksürük reseptörlerinden sinirler vasıtası ile gelen uyarılar sayesinde bu merkez harekete geçer. Bunun sonucunda da yine sinirler vasıtası ile öksürüğü meydana getirecek yapılara lazım olan uyarılar gönderilir. Öksürük de üç dönem mevcuttur. Birinci dönemde derin bir nefes alınırken, ikinci dönemde gırtlak kapanır ve bu kapanmış olan gırtlağa karşı solunum kasları kasılır. Bu kasılma 200 mili saniye sürer iken bunun sonucunda da akciğer içindeki basınçlar hız ile artış gösterir. Öksürüğün üçüncü döneminde ise kapalı olan gırtlak aniden açılır. Akciğerler ve dış atmosferler ortasındaki büyük basınç farkı sebebi ile sıkışan hava şiddet ile dışarı atılırken bunun sayesinde solunum yollarında birikmiş olan salgılar, yabancı maddeler dışarı atılmış olmaktadır. Böylelikle hava yollarındaki salgılar, komşu dokuların ve bronş duvarlarının titreşimi ile öksürük adı verilen ses çıkar ve duyulur.

Öksürüğün aslında insan vücuduna yararları vardır lakin bu öksürüğün artış göstermesi ile de yolunda gitmeyen bir şeylerin olduğunu birey bilmelidir. Uzun zaman süren öksürükler bireyde göğüs ağrısına, halsizliğe sebep olabilir. Bununla birlikte öksürük bireyin uykusunu da bölebildiği için oluşan uykusuzluk sebebi ile de başka problemler ortaya çıkabilir. Öksürük çeşitleri öksürüğün balgamlı mı, balgamlı değil mi ve ne kadar zaman sürdüğü ile alakalı olarak sınıflandırılmaktadır. Bazı öksürükler kuru öksürük olarak adlandırılır iken balgamlı öksürükler de yaş öksürük adını alır. Öksürük bazen boğazdaki bir şeyi temizleyecek kadar kısa sürebilir iken bazen de günlere, haftalara, aylara kadar uzanabilir. Öksürüğe genellikle virüsler neden olmaktadır ve bu öksürükler herhangi bir tedaviye gerek duyulmadan kendiliğinden geçip gider. Soğuk algınlığı, grip, sinüs enfeksiyon, reflü, astım, bazı ilaçlar, sigara içmek, bronşit, hava kirliliği, boyalar, deterjanlar, ev kokusu, parfüm, boğaza kaçan yiyecek parçaları, stres, sinirli olmak, psikolojik problemler öksürüğün oluşmasında etkili olan sebepler arasında yer almaktadır.
" } ] }