{ "title": "Öksürüğe Ne İyi Gelir", "image": "https://www.oksuruk.gen.tr/images/oksuruge-ne-iyi-gelir.jpg", "date": "20.01.2024 03:16:48", "author": "Balisoy", "article": [ { "article": "
Öksürüğe ne iyi gelir, öksürük pek çok hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkar. Solunum yolu hastalıklarında, akciğer tümörlerinde, alerjik rahatsızlıklarda, solunum yollarına kaçan yabancı maddelerde, solunum yollarının tahriş olması gibi sebeplerde, nefesle alınan havanın kuvvetle dışarıya atılmasıdır. Bunun amacı solunum yollarını tahrişten ve yabancı maddelerin zararlı etkilerinden korumaktır. Vücudun doğal bir refleksi olan öksürük sırasında, nefes borusunun ağzı kapalıdır. Ses telleri arasından geçen havanın zorlanması ve ortaya çıkan basıncın etkisiyle öksürük meydana gelir. Bazı durumlarda kısa sürede tedavi edilebilen öksürük, bazen de kronik bir durum alabilir. Çeşitli şekillerde görülen öksürük, dışarıdan gelen uyaranlara karşı vücudun geliştirmiş olduğu bir savunma şeklidir. Sağlıklı bir birey, nefes borusundaki yabancı maddeleri atmak için öksürüğe ihtiyaç duyar. En basit olarak sigara dumanı, egzoz kokuları, deterjan ve parfüm kokuları gibi etkenler öksürüğe sebep olabilir. Öksürük nedenleri arasında sadece akciğerlerden kaynaklanan sebepler yoktur. Sinüslerden, kulak zarı, mide, akciğer zarı ve diyaframdan kaynaklanan öksürükler olabilir. Evlerde olan akarlar, polenler, bronşit, soğuk algınlığı gibi sebeplerde öksürüğün gelişiminde rol oynarlar. Nadir de olsa, solunum yolu enfeksiyonu olmadan gelişen ruhsal sorunlardan ve histeriden kaynaklanan öksürüklerde vardır. Bu sebeplerle öksürüğün iyi takip edilerek, etkenlerin ortaya çıkarılması gerekir. Halsizlik ve kuru bir öksürük solunum yolu enfeksiyonlarında görülürken, balgamlı ve ateşin eşlik ettiği öksürük zatürre belirtisi olarak kabul edilebilir. Öksürükle oluşan balgamın rengi, hastalığın durumu hakkında ip uçları verecektir. Bu yüzden öksürük iyi takip edilmeli ve mutlaka tedavisi yapılmalıdır.

Öksürük tedavisi nasıl yapılır?

Öksürüğün kronik bir hal alması halinde, öncelikle altta yatan nedenin belirlenmesi gerekir. Öksürüğe neden olan sigara ise sigara kullanımı terk edilmeli, sigara içilen ortamlara girilmemelidir. Oluşma sebebi bronşit, sinüzit gibi solunum yolları enfeksiyonuysa gerekli antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Hastaların bu esnada bol miktarda sıvı alması da tedaviye yardımcı bir unsurdur. Bu öksürükle ortaya çıkan balgamın vücuttan uzaklaştırılmasına ve hastanın rahatlamasına katkı sağlayacaktır. Tüberküloz, akciğer sorunları nedeniyle ortaya çıkan öksürüğün tedavisi biraz daha uzun sürmektedir. Öksürüğün altında tıbbi bir hastalık yatmıyorsa ve uzun süredir geçmeyen bir öksürük bulunuyorsa, bitkisel ve doğal tedavi yöntemlerine başvurulabilir. Evde uygulanabilecek, sağlığa zararı olmayan doğal tedavi yöntemlerini rahatlıkla uygulayabilir, öksürüğe çare bulabilirsiniz. Öksürük sağlıklı bireylerde hava yollarını temizleyen bir etken olmakta, akciğer hastalıkları gibi rahatsızlığı bulunanlarda korunma mekanizması olarak işlev görmektedir. Ancak üç haftadan daha fazla devam eden inatçı ve kronik hale gelmiş olan, tekrarlayan özellikleri bulunan öksürük, beklentileri karşılamadığında, komplikasyonlara neden olarak, hastaların yaşam kalitelerini bozar. Bu sebeple rahatsızlığın tedavi edilebilmesi için, öksürüğün süresi bilinmelidir. 3 haftadan daha az devam eden öksürük akut, 3 haftadan daha fazla süredir devam edenler ise kronik öksürük olarak değerlendirilmelidir. Öksürüğe neden olan etkenler uzaklaştırılarak ya da tıbbi tedavi yöntemleri uygulanarak tedavi edilebilir. Ancak kişilerde öksürük kalıcı bir hale gelmiş olabilir. Bu yüzden hastaların rahatlamasını ve öksürüğün geçmesini sağlamak için doğadan yardım almakta fayda vardır.

Öksürük için faydalı bitkisel tedavi yöntemleri nedir?
Görüldüğü gibi doğal yollardan müzminleşmiş olan öksürüğü kesmek oldukça kolay. Bunun yanı sıra alacağınız basit önlemlerle, sizde öksürüğünüzü kontrol altına alabilirsiniz. Bunun için öncelikle bol miktarda su içmelisiniz. Su solunum yollarındaki ve akciğerlerdeki salgıların akışkanlığını arttırır, yapışkanlığını azaltır. Böylece oluşan balgamı daha rahat dışarıya atabilirsiniz. Ilık bir duş almanız ve bulunduğunuz ortamı nemlendirmeniz, mukus salgısını yumuşatacaktır. Boğazlarınızı pastil, ballı çay ya da bitki çaylarıyla yumuşatmanız, öksürüğün ve gıcığın geçmesini sağlar. Kuru öksürüğünüz varsa, mümkün olduğu kadar öksürmemeye ya da hafif öksürmeye çalışın. Solunum yollarınızın daha fazla tahriş olmasına engel olursunuz. Gerekiyorsa doktorunuzun önereceği öksürük ilaçlarını kullanmayı ihmal etmeyin. Evlerde bulunan akarlarla, tozlarla mücadele etmeyi deneyin. Yakıt olarak kullandığınız doğalgaz, kömür, gaz, odun gibi maddeler evde gaz oluşumuna neden olacağından, havalandırmaya önem vermeniz gerekir.
" } ] }