{ "title": "Havlar Gibi Öksürük", "image": "https://www.oksuruk.gen.tr/images/Havlar-Gibi-Oksuruk-94.jpg", "date": "21.01.2024 13:34:47", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "Havlar gibi öksürük, 6. Aydan itibaren ve 3 yaş arasındaki çocukları olan anne ve babalar çoğu zaman çocuklarında havlar tarzda bir öksürük ile ne yapacaklarını şaşırıp endişeye kapılırlar ve gecenin bir yarısı hastanelerin acil servisine koşulur. 6 yaşın üzerindeki çocuklarda pek görülen bir durum değildir. Genelde sonbahar aylarında ve kışın başlangıcın da görülen bu viral enfeksiyon krup adı verilen rahatsızlıktır.

Havlar gibi öksürük nedir nasıl teşhis edilir?

Havlar tarzda öksürük belirtisi ile çok ani bir şekilde ortaya çıkan krup üst hava yollarında viral bir enfeksiyonun neden olduğu solunum enfeksiyonudur. Havlar gibi öksürüğe neden olan krupun etkeni parainfluenza denilen mikroptur. Parainfluenza virüsü enfeksiyonların başlıca nedeni olmasına rağmen her çocukta krup görülecek diye kesin bir durum söz konusu değildir. Parainluenza virüsünün krup adı verilen havlar tarzda öksürüğü oluşturabilmesi için soluk borusunun giriş kısmında ve soluk borusunda şişme olması gerekir. Küçük çocuklarda kruptan dolayı solunum sıkıntısı görülmesinin nedeni hava yollarının dar olmasıdır. Aynı virüsü alıp da hastalanan 6 yaşından büyük çocuklarda ise sadece soğuk algınlığından kaynaklanan belirtiler görülür.

Parainfluenza virüsü önce boğaz ve burnu enfekte eder, sonra soluk borusuna yayılır. Enfeksiyonun ilerlemesi ile soluk borusu şişer, şişme soluk alıp vermeyi zorlaştırdığından akciğerlere hava gitmesi zorlaşır. Viral bir enfeksiyon olduğundan dolayı, bakteri gelişimi de olursa hastalık çok daha ağır bir tablo ile seyreder. Genel olarak ağır bir durum oluşturmaz ve 1 haftadan daha kısa sürer. Krup tanısı için, daha ciddi hastalıklara neden olabilecek semptomlar dışlandıktan sonra tanı koyulur. Örneğin çocuğun bu tarz öksürmesine sebep olabilecek şekilde boğazında herhangi bir yabancı cisim var mı? Ya da alerjik bir durum var mı? Bunlara bakılır. Bunlarla alakalı bir durum yok ise krup tanısı koyulur. Krup tanısı için laboratuar, kan testi ya da kültüre gerek yoktur.

Havlar gibi öksürük ile oluşan krup belirtileri nelerdir?

Soluk alma sırasında çocukta tiz ve hırıltılı bir ses ile en belirgin özellik havlar gibi, köpek havlamasına benzeyen öksürüktür ve bu öksürükler genelde çok ani bir şekilde gece başlar. Burun akıntısı ve hafif ateş görülebilir. Çocuğun sesi boğuk ve kabadır. Çocuk gündüz genel olarak iyi gibi görünse de gece tekrarlayıp birkaç gün devam eder.

Havlar gibi öksürük nedeni olan Krup tedavisi nasıl yapılır?

Hafif belirtiler ve semptomlar evde tedavi edilebilmektedir. Soğuk hava veren nemlendiricilerden veya banyoda suyu açıp buhar oluşturarak solunum yollarının rahatlaması sağlanır. Bu durumdaki çocuğu mümkün olduğunca ağlatmamak için özen gösterilmelidir. Ağlama solunumu zorlaştırmaktadır. Tabi ki yeterli sıvı alımı çok önemlidir. Ayrıca hafif ateşte ateş düşürücü şuruplardan faydalanılabilir. Ama tabi ki belirtiler ağırlaşmaya başlarsa hemen doktora başvurulmalıdır.

Orta şiddette ve ağır olarak devam eden krup hastalığında mutlaka doktora başvurarak acil bir şekilde tedaviye başlanmalıdır. Krup tedavisi için kullanılan en önemli ilaç buharlaştırılarak ya da oral yoldan verilen steroidlerdir ve tek doz olarak uygulanır. Doktorunuz gerek görürse oksijen tedavisi verecektir. Çocuk ateşli ise ve ağızdan yeterli derecede beslenemiyorsa damar yolu ile sıvı tedavisi yapılır. Antibiyotik ya da öksürük şurubu gibi ilaçlar krup tedavisinde kullanılmaz.

Bulaşıcı bir virüs olduğundan eller sık sık sabunla yıkanmalıdır. Hasta kişi ile yakın temas olmaması gerekir ve hava yolu ile bulaştığı için hastanın bulunduğu oda sık sık havalandırılmalıdır. Çok ağır olarak havlar tarzda öksürük nöbetleri, morarma, nefes darlığı, göğüste içeri çekilme ve ötme sesi gibi durumlarda hiç vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
" } ] }