{ "title": "Geniz Akıntısı Öksürük", "image": "https://www.oksuruk.gen.tr/images/Geniz-Akintisi-Oksuruk-11.jpg", "date": "19.01.2024 01:08:12", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Geniz akıntısı öksürük, sinüsler ve burun vücudu bakteri ve virüslerden korumak için mukus üretirler. Mukus üretimi gribal enfeksiyonlarda ve soğuk algınlığında en üst seviyeye çıkmaktadır. Eğer mukus burun ile dışarıya atılırsa sümük adı verilmektedir. Sinüslerdeki veya burun içindeki mukusun içeri yani boğaza doğru akmasına geniz akıntısı denilmektedir.

Eğer vücut bazı bakteri ve virüsler nedeni ile ürettiği bu mukus sıvısını dışarı atamazsa içeri doğru akmaya başlar ve bu akıntı özellikle geceleri gıcık şeklinde insanları uykusundan uyandıracak şekilde şiddetli olarak geniz akıntısı öksürüğe dönüştürebilir. Özellikle yatarken ortaya çıkmasının sebebi ise yatar vaziyette iken daha fazla mukusun içeri akmasıdır. Yine aynı şekilde sinüzit rahatsızlığı olanlarda sürekli geniz akıntısı yaşayan hastalardır. Sinüzit hastaları gecenin yanı sıra gündüzleri de çok şiddetli öksürük nöbetleri geçirmektedirler. Çünkü sinüzit rahatsızlığı olanların mukus denilen sıvıyı hiçbir durumda dışarı atamamasından kaynaklanmaktadır. Geniz akıntısı renksiz ise bu birkaç gün içinde zamanla kendiliğinden geçecektir. Eğer koyu yeşil renkli ise bakteri ve virüs etkenli olduğu için mutlaka Uzman bir doktora başvurulması gerekir.

Geniz akıntısı öksürük belirtileri nelerdir?
Geniz akıntısı öksürük tedavisi nasıl yapılır?

Özellikle geceleri ve yatarken geniz akıntısı daha çok yoğun olduğu için daha çok öksürük yapmaktadır. Bu durum hastayı gece boyu uyutmamaktadır. Ayrıca bu durum evde bulunan diğer kişileri de rahatsız etmektedir. Bu rahatsızlığı yaşamamak için veya kısa zamanda bu durumu atlatabilmek için mutlaka Uzman bir doktora gidip uygun bir tedavi yöntemi uygulanarak düzenli olarak ilaçları kullanmak gerekir. Bununla birlikte yatmadan önce geceleri papatya çayı içilmesi önemli oranda rahatlamayı sağlayacaktır. Bitki çaylarını sevmiyorsanız bir veya iki tatlı kaşığı keçiboynuzu pekmezi de yiyebilirsiniz. Keçiboynuzu pekmezi geniz akıntısı ve öksürüğe çok iyi gelecektir.

" } ] }