{ "title": "Faranjit Öksürük", "image": "https://www.oksuruk.gen.tr/images/Faranjit-Oksuruk-63.jpg", "date": "21.01.2024 12:17:35", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "
Farenjit Öksürüğü küçük dilin arkasında bulunan bademciklerin olduğu bölgede iltihaplanma oluşmasından dolayı meydana gelir. Farenjiti oluşturan en önemli sebep, virüs ve bakterilerdir. Bazı kimyasal maddelerin veya boğazı tahriş eden maddelerinde farenjite sebep olduğu bilinmektedir. Mikropların yol açtığı farenjite akut farenjit denmektedir.

Farenjit Nedenleri?
Farenjit Öksürük Belirtileri Nelerdir?
Farenjit Öksürükten Korunma Yolları
Farenjit Öksürük Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle farenjite sebep olan virüsleri ortadan kaldırmak için antibiyotik tedavisi uygulanması gerekir. Sonra istirahat, bol vitamin kalorisi yüksek besinler ve nefesi rahatlatıcı ilaçlar verilebilir. Kronik olan farenjitin tedavisi çok zordur. Tedavi uygulaması sırasında hem doktorun men de hastanın bazı durumlara karşı dikkat etmesi gerekmektedir. Kronik farenjit ne kadar dikkat edilse de tam anlamıyla ortadan kaldırılamaz. Tedaviyi uygulamak için, önce farenjiti ortaya çıkaran sebeplere bakılmalıdır. Eğer varsa önce o sebep ortadan kaldırılmalıdır. Kronik farenjitin tedavisi uzun sürmektedir. Bu sebeple sabır ve titizlikle tedavi gerçekleşmelidir. Basit olan kronik farenjit ise genellikle gençlerde görülür. Muayene esnasında boğazda kızarıklık ve üzerinde küçük kabarcıklar görülür. Kronik farenjitte ise hastanın boğazında lenf bantları ve kalınlaşmış mukoza görülmektedir. Hasta her sabah uyandığında boğazında ağrı ve bir cisim varmış gibi hissettiğini söylerler. Yapılan eksik tedavi farenjiti uzatabilir. Eğer hastanın aileden buna bir yatkınlığı varsa, hastalığı kolaylaştırıcı olan faktörlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. En önemlisi de burunda solunumu engelleyecek bir kemik eğriliği veya et parçası varsa düzeltilmesi gerekir. Farenjit öksürüğün tedavisinde ilaçların yanı sıra bitkisel tedavide uygulanmaktadır.

Farenjit Öksürük Bitkisel Tedavi Nasıl Yapılır?
  • Enfeksiyonları önleyebilmek için, sarımsak ve ekinezya bitkisi kullanılmaktadır.
  • Limon ve ananas suyu ile ağızda gargara yapmak.
  • Kuru soğanın kürü yapılır ve suyu çıkarılarak içilebilir.
  • Kaynamış olan sıcak suda nilüfer çiçeğini 20 dk kadar bekledikten sonra yemeklerden 1 bardak önce içilebilir.
  • Sıcak suyun içinde demlenen mine çiçeğini içine bal ilave ederek yatmadan önce içilebilir
  • Hatmi çiçeği, kökü veya yapraklarının herhangi birini kullanarak, hazırlanan karışımla boğaz gargarası yapılabilir.
" } ] }