{ "title": "Çocuklarda Öksürük", "image": "https://www.oksuruk.gen.tr/images/cocuklarda-oksuruk.jpg", "date": "19.01.2024 08:33:55", "author": "Yazır", "article": [ { "article": "
Çocuklarda öksürük, çocukluk çağında meydana gelen öksürük ailelerin en fazla şikâyet ettikleri rahatsızlıklardan biridir. Özellikle kış aylarında görülürse bir hastalıktan ziyade, bir sağlık sorununun belirtisi olmaktadır. Öksürüğün sebebi geniz akıntısı gibi basit bir nedene dayanabileceği gibi, ciddi akciğer enfeksiyonların belirtisi olabilir. Öksürük hava yollarında ve bronşlarda olan reseptörlerin uyarılması sonucunda ortaya çıkan bir sorundur. Bu alanda bulunan mukus ya da yabancı cismi dışarıya atmak için yapılan bir reflekstir. Çocukların sıkça yaşadığı öksürük bronşit, zatürre, boğmaca, larenjit ya da astım gibi hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenle kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Çocuklarda öksürük ne zaman ciddiye alınmalıdır?
Çocuklarda öksürük varsa, neler yapılmalıdır?

Öksürük şikâyetlerinde en önemli şey bunu gidermek için, gelişigüzel ilaç kullanılmamalıdır. Öksürük için kullanılacak ilaçların doktor önerisiyle alınması gerekir. Öksürüğün bir hastalık olmadığı, vücudun solunum yollarını temizlemek için yaptığı bir refleks olduğu bilinmelidir. Doktorun vereceği ilaçlarda öksürüğü bastırmak için değil, buna neden olan etkeni tedavi etmeye yöneliktir. Öksürük için kullanılan ilaçların bazıları balgam sökücü, bazıları ise öksürük reseptörlerini baskılamak için kullanılır. Bunlar doktor tavsiyesi dışında kullanıldığında, meydana gelen enfeksiyonun gidişatını değiştirebilir ve solunum sıkıntısı yaşanmasına sebep olabilir. Özellikle 6 aydan daha küçük olan bebeklerde diyafram ve solunum kasları gelişmediğinden, öksürük daha ciddi sorunlara neden olabilir. Bu hastalar balgamı çıkaramadıklarından, yutarlar. Bu durum iştahsızlık ve bulantı sorunlarına neden olur. Bebeklere bilinçsiz verilen öksürük şurupları ise nefes alışverişlerini zorlaştırır ve balgam kusmalarına neden olabilir. Öksürüğün vücudun bir savunma mekanizması olduğunu, aşırı olmadıktan sonra müdahale edilmemesi gerektiğini doktorlar belirtmektedir. Genellikle viral enfeksiyonlar nedeniyle olduğundan antibiyotik kullanımı öksürüğe faydalı olmaz. Bu sırada sıvı alımlarına ve beslenmelerine dikkat etmek gerekir. Öksürük bir haftada geçmediği takdirde zatürre, sinüzit, kulak enfeksiyonu gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Bu nedenle doktor kontrolünde olmaları sağlanmalıdır.

Çocuklar neden öksürür?
Çocuklarda öksürüğü dindirmek için neler yapılabilir?
" } ] }