{ "title": "Çocuklarda Kuru Öksürük", "image": "https://www.oksuruk.gen.tr/images/Cocuklarda-Kuru-Oksuruk-63.jpg", "date": "19.01.2024 09:16:51", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Çocuklarda Kuru Öksürük: Öksürük çocukların en çok doktora başvuru sebeplerinin başında gelir. Öksürük çocukların gündüz hayat kalitesini gece uyku düzenini bozarak ciddi olarak olumsuz şekilde etkileyebilmektedir. Çocuklarda görülmekte olan kronik öksürük nedeninin ayrıntılı olarak araştırılması gerekir. Çocuklarda kuru öksürüğün başlama zamanı, ıslak veya kuruluğu, sıklığı, eşlik eden hastalıklar gibi durumlar dikkate alınır. Öksürük, bilhassa kış aylarında ayda 1-2 defa tekrarlayan, burun akıntısı, hapşırma ve bazen ateşle beraber başlayan kuru öksürük 5-10 gün içerisinde hafifler, fakat tam kaybolmadan yeni bir burun akıntısı ve aksırık belirtisi ile tekrar başlar, bu hal kış boyunca devam eder. Çocuğun ebeveyni bu durumu iyileşmeyen bir akciğer hastalığı şeklinde yorumlayabilir. Ancak her öksürük dönemi değişik bir solunum yolu virüsüne bağlı olarak bir üst solunum yolu enfeksiyon olabilir. Çocuklarda kuru öksürük, balgamın olmadığı ve daha çok irritasyona bağlı olan bir öksürük tipidir. Genellikle soğuk algınlığı sebebiyle görülür. Boğazdaki enfeksiyon nedeniyle irritasyona bağlı olarak öksürük görülür. Bademcik iltihabı, sinüzit, laranjit gibi üst solunum yollarında oluşan enfeksiyon kuru öksürüğe neden olabilir. Alerji sebebiyle olan öksürükler genel olarak kuru öksürük biçimindedir. Alerjik astımda da kuru öksürük görülür. Sigaraya bağlı, ev tozuna bağlı, irritasyona bağlı olarak kuru öksürük görülebilir. Alerjik astımdan ayrı olarak bir oyuncak parçası veya bir kuru yemişin akciğerlere kaçmasından dolayı çocuklarda kuru öksürük görülebilir.

Çocuklarda Kuru Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Öksürük balgamlı ise öksürük şurubu kullanmayın. Sebebi öksürük şurubu öksürüğü kesmek içindir. Ancak bahsedilen öksürük balgamlı öksürük olduğundan, burada amaç balgamı bitirmek olmalıdır. Çocuğun daha çok geceleri öksürük krizleri geliyorsa, yastığını yükseltin ve biraz daha dik yatmasını sağlayın. Böylelikle sümüğün boğazdan aşağıya, rahatça kaymasını sağlayıp, boğazda oluşabilecek tahriş de engellenmiş olur.

Evde sürekli öksüren bir çocuk varsa, odası mümkün olduğu kadar nemli tutulur. Çocuğun odasında bir çaydanlık içinde su kaynatın ya da hafifçe camı açık bırakın. Bu çocuğun öksürüğünün hafiflemesine ve rahat bir şekilde nefes almasına yardımcı olacak ve çocuğun boğazının kurumasını, dolayısı ile öksürüğünü de engeller. Özellikle geceleri öksürüğü artan bir çocuğunuz varsa, yatmadan önce ılık bir şeyler içermeye özen gösterin. Çünkü bu şekilde çocuğun boğazının yumuşatılması, gece öksürüğünü kesmek ve tahrişi azaltmak adına çok önemlidir.

Ilık bir şeyler deyince hemen herkesin aklına süt gelir. Ancak süt, salgı oluşumunu arttırdığı için altı aylıktan büyük çocuklara süt vermeyin. Ilık bir suyun içine birkaç damla konulan limon suyu, bir miktar bal karıştırarak verirseniz çocuğun kuru öksürüğüne iyi gelecek ve boğazını yumuşatacaktır.
" } ] }