{ "title": "Burun Akıntısı ve Öksürük", "image": "https://www.oksuruk.gen.tr/images/Burun-Akintisi-Ve-Oksuruk-99.jpg", "date": "19.01.2024 20:36:52", "author": "Asuman Demirkol", "article": [ { "article": "Burun akıntısı ve öksürük genellikle kış mevsiminde sık görülen hastalıklardan biridir. Burun akıntısı ve öksürük birçok virüs ile birleşerek vücut içinde tahribata yol açabilecek rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Burun akıntısı ve öksürük denince akla grip ve soğuk algınlığı gelmektedir ve bu iki terim birbiri ile karşılaştırılmaktadır. Bunun dışında alerjik rinit gibi hastalıklarda da öksürük ve burun akıntısı bir arada görülmektedir.

Burun akıntısı nedir?

Mukus, vücudun çoğu yerinde bulunan, birçok görevi ve faydası olan ve burunda da bulunan bir maddedir. Burundaki mukus bakteri ve tozları tutarak akciğere gitmesini engeller. Soğuk algınlığı veya alerji gibi durumlarda burundan mukus çıkışı veya burun yerine boğaza doğru akma meydana gelebilir. Mukusun burundan çıkmasına nazal akıntı ya da burun akıntısı denmektedir. Burun akıntısı ayrıca post-nazal akıntı veya rinoraji olarak da isimlendirilebilmektedir. Bu akıntı çok yaygın bir rahatsızlıktır ve çoğu zaman kendi kendine geçmektedir. Akıntının potansiyel nedenleri; soğuk algınlığı, grip, alerjiler, sinüzit, suçiçeği, gebelik, saman nezlesi, septum deviasyonu (Burun eğriliği), küme baş ağrısı, uyuşturucu bağımlılığı vb. Burun akıntısı engellenemez. Fakat mikrop ve bakterilerden uzak durabilmek adına ellerin sürekli yıkanması, burnun her temizlenişinde tek peçete kullanılıp atılması, bol sıvı tüketilmesi, akıntının nedeni alerji ise alerjiye sebep olabilecek malzemelerden uzak durulması, sigara dumanının solunum yollarının tahriş olmasına ve iltihaplanmasına neden olabileceği için uzak durulması veya sigaranın bırakılması önleyici etkiye sahip olabilir.

Öksürük nedir?

Solunum yollarına giren yabancı madde, duman ya da içeride oluşan bronş salgısı, balgam, kan vb. Hastalığa sebep olabilecek maddeleri dışarı atmaya yönelik bir reflekstir. Şiddetli bir soluk vermeyle gırtlağın kapanmasına neden olan ses tellerinin kasılmasıyla meydana gelmektedir. Bu sırada göğüs ve karın kasları da kasılmaktadır. Soluk borusunun içindeki basıncın yükselmesi gırtlağı açılmaya zorlamakta ve ses tellerinin titreşimi sonucu tipik öksürük sesi ortaya çıkmaktadır. Öksürük, solunum yollarının herhangi bir bölümünün uyarılmasıyla meydana gelen bir refleks değildir. Mesela, akciğer hava keselerinin (Alveol) duvarının uyarılmasıyla insan öksürmez. Öksürük öncelikle gırtlak, soluk borusu ve bronşların bir bölümünden kaynaklanmaktadır. Zatürre gibi akciğer hastalıklarında balgam bronşlara ulaşmadıkça öksürük oluşmaz. Genel hatlarıyla iki tip öksürük vardır:

Kuru öksürük: Öksürük sesi yalnızca ses tellerinin titreşimi ile meydana gelmektedir. Hasta balgam çıkarmamaktadır. Gırtlak, soluk borusu ve bronş iltihapları, plörezi gibi akciğer zan hastalıkları durumlarında ortaya çıkmaktadır. En önemli sebebi sigaradır. Uzun süre geçmezse boğazda tahrişe ve ciğerlerde ağrıya yol açabilmektedir.

Balgamlı (Yaş, prodüktif) öksürük: Ses tellerinin gerilmesiyle ortaya çıkan sese balgam parçacıklarının solunum yolları boyunca hareketiyle oluşan sesler de eklenmektedir. Değişik miktarlarda da olsa balgam her zaman dışarı çıkmaktadır. Fakat hasta küçük çocuk, yaşlı vb. İse balgam öksürükle dışarı atılamaz ve yutularak mideye gitmektedir.
" } ] }