Boza Öksürüğe İyi Gelirmi, Boza darıdan yapılan koyu bir kıvamı olan açık balrengi, besleyici ve ferahlatıcı bir içecektir. İçinde çok az miktarda alkol bulunur. Boza, keyifli içiminin yanı sıra içerdiği aktif mayalar probiyotik etkisi de bulunan bir içecektir ve bu sayede bağırsak faaliyetlerini düzenler. Mayalı ve gıda bakterilerinin yaşadığı bir içecek olan bozada, mayalama esnasında son derece kıymetli ender gıda maddelerinin laktik asit, nikotinik asit gibi son derece kıymetli asitler de üretildiğinden, bozanın faydalarını saymakla bitmez. Zengin karbonhidrat, protein ve B vitamini içeriği nedeniyle halsizlik çeken, enerji ihtiyacı fazla olan kişilerin ve sporcuların özellikle tüketmeleri gerekir.
Bozanın tarihçesi; Bozanın ortaya ilk çıkışı 8-9 bin yıl önce Mezopotamya'ya dayanır. Mısır ve Kuzey Afrika sahillerinde Akdenizli tüccar gemiciler aracılığıyla batıya; Hazar Denizi güneyinden doğuya; Asya içlerine ve Çin'e İran ve Afganistan'a Kafkaslar'dan kuzeye Volga Havzası'na doğru geniş bir coğrafyaya yayıldığı bilinir. Evliya Çelebi 17. Yüzyıl ortalarında İstanbul'da 300'den fazla bozacı dükkanının bulunduğunu, bu dükkanlarda 1100 kadar bozacının çalıştığını aktarmıştır. Osmanlı'da fazla mayalandırılarak, içine afyon katılan bozahanelerin, 19. Yüzyıla doğru ortadan kalktığı biliniyor.
Boza Öksürüğe İyi Gelirmi; Bozanın faydaları.
1 çay bardağı kadar tarçınlı boza için, Öksürüğü 2-3 günde keser. Çocuklara boşuna ilaç, antibiyotik vermekten çok daha iyidir.
Doğal yatıştırıcı özelliği bulunan boza aynı zamanda zihin açıcıdır.
Öksürük problemi yaşayanları boza sizin sorununuza çare olacaktır.
Kilo almakta sorun yaşıyorsanız boza düzenli kullanımda kilo aldırır.
A, B6, B12, C ve E vitaminleri içerir.
1 litresi yaklaşık 1000 kalori içerdiğinden, fiziksel aktivitelerde ve yüksek kalori diyeti için önerilmektedir.
Birçok besin öğesini içerdiğinden dolayı \"sıvı ekmek\" olarak da adlandırılır.
İçeriğindeki aktif mayalar ve laktik asit bakterileri probiyotik etki gösterir.
Bozanın yapısındaki laktik asit, bağırsak florasını düzenleyici ve mide bezlerine olumlu etki sağlamaktadır.
Bozayı bir müddet beklettikten sonra üzerinde kabarcıklar oluşması ekşimiş olduğu manasına gelir.
Bozanın hafif ekşimiş olanı, tatlı olanlarına nazaran laktik asit bakımından daha zengindir.
Soğuk olarak ve üstüne tarçın serperek içilmesi tavsiye edilir.
Ülkemizde genel olarak darıdan yapılan boza, arpa, mısır, buğday kullanılarak da yapılmaktadır.
Boza Nasıl Servis Edilir?
Büyük bardaklarda, üzerine tarçın leblebi serpilip, yine yanında kâsede bol leblebiyle sunulur. Önce içilen boza sonuna geldiğinde tatlı kaşığıyla afiyetle yenir. O halde bu faydalarının yanı sıra asrın vebası olan kanserden kurtulmak için kış aylarının bu güzel Türk içeceğini bol bol içelim ve sevdiklerimize ikramlarda bulunalım.