{ "title": "Bebeklerde Hırıltılı Öksürük", "image": "https://www.oksuruk.gen.tr/images/Bebeklerde-Hiriltili-Oksuruk-58.png", "date": "19.01.2024 11:35:55", "author": "RAMAZAN ATAY", "article": [ { "article": "
Bebeklerde Hırıltılı Öksürük, Bebeklerde görülen hırıltılı ve balgamlı öksürük türü ailelerin en çok rahatsız olduğu hastalık belirtilerinin başında gelmektedir. Bu sorun hem bebeğinizin sağlığı açısından ve hem de anne ve babanın huzuru için oldukça önemli bir husustur. Zira bu durumun neden olduğu hastalıklar oldukça az olmasına rağmen belirli bir süreden sonra sürekli meydana gelen öksürükler can sıkıcı olabilir. Bunun ile bebeklerde hırıltılı öksürük çok küçük yaşlarda meydana gelmesi sebebiyle daha çok korkulmaktadır. Bununla birlikte yaşanan hırıltılı öksürüğün tehlikeli bir hastalığın belirtisi olmasından kaynaklı olarak ebeveynler telaşa düşebilirler.

Burada üzerinde duracağımız husus ise öksürük olayının yalnızca ciğerlerin virüs, bakteri ve birtakım yabancı cisimlere karşı savunmasıdır. Öksürük olayında dış etkenlerin bebeğinize vereceği zararı engellemek amacı ile bedeniniz zorunlu olarak bu durumu yerine getirmektedir. Bu duruma karşı daha dikkatli olmak ve bilinçli hareket etmek oldukça önemlidir. Öksürük olayının bir savunma dış etkenlere karşı bir savunma mekanizması olduğunu unutmamak gerekir. Bu yüzden de bebeklerde hırıltılı öksürük sorununa karşı nasıl hareket edilmesi gerektiğini iyi bilmeniz gerekmektedir.

Bebeklerde Hırıltılı Öksürük Neden Olur?

Normal koşullarda burunda akciğerlere kadar meydana gelen solunum sistemi yapılarının üst tabakasında dış etkenlerin girmiş olduğu zararlı cisimlerin girmesi söz konusudur. Bu cisimler arasında bakterileri, tozu, virüsü ve diğer yabancı birtakım zararlı yapıları saymak mümkündür. Solunum sisteminde bu cisimleri yakalayan ince yapıdaki bir mukus tabakası söz konusudur. Normal bir bireyde bu kısım sürekli olarak çalışır vaziyettedir. Bebeklerde bulunan mukus tabakası ise yaklaşık olarak 0.5 litre kadar mukus salgıladığı bilinmektedir. Ancak bazı aksi durumlarda ise bu yapı hasar gördüğünden bebeğinize zor anlar yaşatabilir. Bu durum da bebeklerde hırıltılı öksürük sorununun yaşanmasına neden olmaktadır.

Yaşanan aksi durumlar arasında mukus tabakasına yapışan yabancı cisimleri saymak mümkündür. Bu yapılara karşı Cilia adı verilen ve bedenin kendisinin üretmiş olduğu çok küçük tüy gibi yapılar bulunmaktadır. Bu yapılar mukusu korumakla görevlidir. Bu yapı solunum yollarına giren yabancı etkenlere karşı küçük süpürgeler gibi hareket etmek sureti ile dışarı atar. Ancak bebeğinizin enfeksiyon kapması ile bu yapı çalışmayabilir. Böylelikle de bebeklerde hırıltılı öksürük sorunu meydana gelir.

Burada üzerinde durulması gereken husus ise yaşanan öksürüğün sebebinin iyi tespit edilmesidir. Örneğin bebeklerde hırıltılı öksürük yaşanması durumu aile içinden bir ferdin sigara içmesinden kaynaklanıyor olabilir. Bu durum oldukça zararlı olup bebeğinize zarar vermektedir. Bunun ile evde yer alan aşırı tozlar da etkili olmaktadır. Bebeklerde hırıltılı öksürüğe sebep olan bir diğer olumsuz etken ise evcil hayvanlardır.

Yapılması Gereken Hususlar

Bebeklerde hırıltılı öksürük sorununa karşı mutlaka doktora danışılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra doğal tedavi yöntemi isteyenler için soğan ve bal kullanmalarını önermekteyiz. Büyük bir soğanı dilimleyip bir bal kavanozuna aktarın. İyice karıştırdıktan sonra bir süre bekletin ve ardından 1 çorba kaşığı kadarını bebeğinize verebilirsiniz.
" } ] }