{ "title": "Bebeklerde Geniz Akıntısı ve Öksürük", "image": "https://www.oksuruk.gen.tr/images/Bebeklerde-Geniz-Akintisi-Ve-Oksuruk-88.jpg", "date": "20.01.2024 22:15:34", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "Bebeklerde Geniz Akıntısı ve öksürük, bebeklerdeki geniz akıntısı genellikle üst solunum yolu enfeksiyonundan dolayı ortaya çıkan bir hastalıktır. Bebeklerdeki bu geniz akıntısı ve balgamda öksürüğe neden olur. Oluşan bu öksürükte boğazda tahrişe yol açarak ara ara boğazda kanamalara da yol açar. Ayrıca bebeklerdeki geniz akıntısı burun ve sinüslerden boğaza doğru inen akıntı şekilde oluşur. Burun yapısı gereği içinde bulunan bazı çeşitli bezler yardımı ile belirli bir miktar mukus üretir. Genizdeki bu akıntıda vücudun savunma mekanizması sayılır. Genizdeki bu mukusların en önemli görevi ise burun zarını temizlemek, nemlendirmek ve burna gelen yabancı maddelere karşı koruma sağlamaktır. Ancak bu mukuslar fazla üretilip biriktiği zamanda geniz akıntısına sebep olur.

Bebeklerdeki geniz akıntısı ve öksürük neden olur?

Bu nedenle de genellikle sinüs iltihabı yani, grip, soğuk algınlığı gibi nedenlerden kaynaklanır. Alerji ve astım hastalığı da bebeklerdeki geniz akıntısına sebep olur. Örneğin toz, polen, hayvan tüyü, saman nezlesi ve bazı çiçeklerde alerjiye ve geniz akıntısına sebep olur. Ayrıca bebekleri sürekli sırt üstü yatırmak, kuru hava, parfüm ve sigara dumanı da geniz akıntısı sebeplerindendir.

Bebeklerdeki geniz akıntısı ve öksürük belirtileri nelerdir?

Bu belirtilerde inatçı öksürük, nefes alıp vermede zorluk, kulak ağrısı, kusma, nefes darlığı, huysuzluk, burun tıkanıklığı, sinirlilik, ses kısıklığı, halsizlik, kırgınlık, hırıltılı ses ve yutkunmada zorlukta bebeklerdeki geniz akıntısı öksürük belirtilerindendir.

Bebeklerdeki geniz akıntısı ve öksürük tedavisi nasıl yapılır?

Bebeklerde geniz akıntısı ve öksürük varsa öncelikle Uzman bir çocuk doktoruna muayene ettirilmeli ve doktorunuzun uygun gördüğü ilaçlar dozunda ve düzenli olarak kullanılmalıdır. Bu tedavide genellikle bağışıklık sistemini güçlendirici ilaçlar ve vitaminler verilir. Bu tedaviyle birlikte sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat edilmeli, bebek ve çocukların hijyeni için ellerini sık sık yıkamalı, uykularını yeterince almaları ve dinlenmeleri sağlanmalı, bebeklerin bulunduğu ortam iyi havalandırılması ve odasının nemlendirilmesi gerekir. Özellikle enfeksiyon varsa öncelikle bu enfeksiyonun tedavisi yapılmalıdır. Ayrıca doktorunuzun vereceği burun damlası ve spreylerin de düzenli kullanılması gerekir.

" } ] }