{ "title": "Balgamlı Öksürüğe Ne İyi Gelir", "image": "https://www.oksuruk.gen.tr/images/Balgamli-Oksuruge-Ne-Iyi-Gelir-84.jpg", "date": "20.01.2024 08:41:45", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Balgamlı öksürüğe ne iyi gelir, daha çok kış aylarında yaşanan ve devamlılığını koruyan bir öksürük türüdür. Balgamlı öksürük kişide hırıltıya yol açar. Kişi balgam dolayısıyla ve çıkartırken rahatsızlık hissi yaşar. Astım, sinüzüt, bronşit ve zatürre gibi hastalıklar balgamlı öksürüğe yol açabilir. Öksürük aslında bir hastalık değil, bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkan, vücudun göstermiş olduğu bir reflekstir. Nedeni ne olursa olsun, altta yatan nedenin tespiti için ihmal edilmemeli ve gecikmeden bir doktora başvurulmalıdır. Sigara öksürüğün balgamlı olmasına yol açan önemli bir etkendir. Balgamlı öksürük evde bazı bitkiler ve uygulamalar ile geçirilebilir.

Balgamlı öksürüğe ne iyi gelir?

Anason çayı: Daha çok ağız ve şişkinlik için kullanılan anason çayı balgam söktürmek ve balgamlı öksürük içinde kullanılabilir. İçeriği sayesinde göğüs tıkanıklıklarına karşıda iyi gelir. Bu özelliğiyle öksürüğü geçirmekte faydalıdır. Anason kaynatılarak buharı solunduğunda balgamlı öksürüğü geçirir.

Nane çayı: Balgamlı öksürük için ideal bir bitki çayıdır. Mide bulantısı ve mideyle ilgili birçok soruna karşı etkili olan nane çayı boğazda yumuşama sağlayarak öksürüğün hafiflemesini sağlar. Ayrıca ciğerlerin temizlenmesi içinde kullanılabilir.

Okaliptüs çayı: Etkili bir balgam söktürücü olarak bilinen okaliptüs, boğazın yumuşamasını sağlar. Öksürüğü ve balgamı keser. Bu yönde oldukça yaygın kullanılan bitki çaylarından biridir.

Rezene çayı: Daha çok bronşit sebebiyle meydana gelen öksürük için kullanılan rezene, mide şikâyetlerine karşıda faydalıdır. Düzenli kullanıldığında öksürükle birlikte balgamın atılmasını sağlar.

Meyan kökü çayı: Balgamlı öksürük ve iltihap giderici etkisi bulunan meyan kökü çayı, üst solunum yoluyla alakalı gelişen hastalıklar için kullanılabilir.

Kekik çayı: Yüzyıllardır öksürük tedavisinde alternatif olarak kullanılan bir bitkidir. Soğuk algınlığına bağlı gelişen öksürük ile balgamın atılmasını sağlar. Tüketiminin başlamasıyla boğazı yumuşatarak midede olumlu etkiler yaratır.

Melekotu çayı: Soğuk algınlığı, burun tıkanıklığı, ateş, boğaz ağrısı gibi problemlere karşı kullanılabilen melekotu çayı, balgamlı öksürük içinde oldukça etkili sonuçlar verir.

Balgamlı öksürük için tarifler

Tarif 1: 1 tane elma kabuğu, yeteri ölçüde tarçın, zencefil, karanfil demliğin içine alınır. Üzerine yeterli ölçüde su eklenip 10 dakika kısık ateşte kaynatılır. 10 dakika sonunda süzülerek bardağa alınır ve dinlendirilir. Düzenli tüketildiğinde balgamlı öksürüğün kesilmesini sağlar.

Tarif 2: Yeterli ölçüde suyun içine, yeteri kadar ıhlamur eklenerek kaynatılır. Hazırlanan çay süzülerek, tercihe göre bal ve limonla tatlandırılarak balgamlı öksürük için içilir.

Tarif 3: 1 su bardağı kaynatılmış suyun içine yarım şeker kaşığı meyan kökü eklenip üzeri kapatılarak demlenmeye bırakılır. 10 dakika demlendikten sonra tercihen içine elma dilimi atılarak balgamlı öksürük için içilebilir.

Tarif 4: 1 tane orta büyüklükte turpun üst kısmı bıçakla alınarak, içi dolma gibi oyulur. Oyulan kısımdan 1 yemek kaşığı kadar süzme bal eklenip, altı delinir. Turpun delik kısmı altta kalacak şekilde bir bardağın üzerine oturtulur ve üst tarafından alınan parça kapak gibi kapatılır. Turp sabaha kadar bu şekilde bekletilir. Sabah bardağa akan sıvı kahvaltıdan önce 2 çorba kaşığı olacak şekilde tüketilir.

Tarif 5: 1 yemek kaşığı çörek otu 1 su bardağı suya eklenerek karıştırılır. Elde edilen karışım yudum yudum balgamlı öksürük tedavisi için tüketilir. Balgam atmak için oldukça etkili olan çörek otu, balgamlı öksürük geçene kadar tüketilebilir.

Tarif 6: 1 litre su demliğe alınıp, üzerine bir tane elma kabuklarıyla beraber dilimlenerek eklenir. Kısık ateşte 10 dakika kadar kaynatıldıktan sonra sıcak şekilde içilir. Elma çayının, göğüs yumuşatıcı, balgam ve öksürük giderici etkisi vardır. Çayın içine etkisini arttırmak amacıyla tarçın, karanfil ya da zencefil eklenebilir.
" } ] }