{ "title": "Alerjik Öksürük", "image": "https://www.oksuruk.gen.tr/images/alerjik-oksuruk.jpg", "date": "20.01.2024 12:23:10", "author": "Milda", "article": [ { "article": "
Alerjik öksürük, adından da anlaşılacağa üzere alerjik durumlara karşı savunmasız kalan kişiler de oluşan bir öksürüktür. Bu hastalık solumun yollarında bulunan iritasyon nedeniyle meydana gelmektedir. Alerjiye sebep veren durumlar nefes yoluyla alındığı zaman kişilerde reflekse bağlı öksürük görülür ki bu da alerjenlerin uzaklaşmasını sağlayabilir. Ancak öksürük ile atılamayan küçük parçalar zaman içerisinde mukus üretimine ve bu durum da ilerleyen süreçlerde enflamasyona yol açmaktadır. Öksürük tam da bu noktada solumun yollarını temizlemek için gerekli bir durumdur.

Alerjik Öksürük Tedavi Nasıl Yapılır?

Alerjik öksürük sorunu olan hastalardan ilk olarak alerji testi istenilir ve bu aşamada testin sonucu gelene kadar doktor hastanın sağlık geçmişini araştırarak hastalığın neden kaynaklandığı hakkında fikir edinebilir. Hastaya öncelikle alerjik durumunu azaltmak amaçlı uygun ilaç verilebilir ve belli bir dönem alerjiye sebep olacak durumlardan kaçınması tavsiye edilir. Hatanın alerji testinde herhangi bir bulguya rastlanılmamış ise bu durumda hastaya anti-enflamatuvar ilaçlar verilebilir ve uygulanılan testin daha kapsamlısı yapılabilir. Öksürük veya iritasyon zaman içerisinde boğazda tahribat oluşumuna neden olacağı için hastaya boğaz yumuşatıcı pastil gibi benzeri ürünler verilir.

Alerjik öksürüğün kişilere vermiş olduğu en önemli belirtisi öksürüktür. Gırtlak bölgesinin zamanla tahriş olmasına neden olan öksürük, burun akıntısının da gelmesini engelleyip kuru öksürüğün oluşumuna yol açmaktadır. Ancak bazı kişiler de bu durum burun akıntısının çok gelmesine yol açabilir. Bunun için öncelikle öksürüğün alerjinlerden kaynaklı olup olmadığı araştırılmalıdır. Öksürüğün olduğu dönemlerde halsizlik, baş ağrısı, nezle, astım ve grip gibi belirtiler gözlenmiyor ise hastalık alerjen öksürük olabilir.
" } ] }