Öksürüğü ne keser, Öksürük tedavisinde öncelikle öksürük nedeninin bilinmesi için doktora gidilmesi gerektiğini düşünüyorum. Doktor tedavisi dışında ise bitkisel ve doğal çözümlerden faydalanmak yerinde olur, Ayrıca, ılık nemli hava solumak, ılık sıvı almak öksürük damlası kullanmak öksürüğün geçmesine yardımcı olacaktır. Bu tedavilerin yanında, öksürük kesici bazı yiyeceklerin, bitkiler ve doğal karışımlar tüketilmesi hastanın öksürüğünü kesecektir.
Öksürüğü ne keser?
Bal: Soğuk algınlığı ve öksürüğün tedavisinde sıkça kullanılmaktadır ve faydası görülmektedir.
Marul: Göğsü yumuşatıp öksürüğü keser.
Soğan: Bir adet büyük soğanı 2'ye bölün ve küçük boy bir bal kavanozuna koyup iyice karıştırın, 1 gün bekletin. Şurup haline geldiğinde soğuk algınlığı olan, öksüren kişiye sabah, akşam 2 tatlı kaşığı verin. Soğanın içerdiği yağlar öksürüğü kesecektir.
Antep fıstığı: Göğsü yumuşatıp ağrılarını dindirir, öksürüğün kesilmesine yardımcı olur.
Kuru hurma: Kansere karşı korur, öksürüğü anında keser, bronşit, boğaz ağrısını ve soğuk algınlığına iyi gelir.
Elma: Soğuk algınlığı iyi gelir öksürüğü keser.
İncir: Öksürük, bronşit ve boğaz ağrılarına iyi gelir. Enerji verir. Cevizle karıştırılıp yenildiğinde öksürüğü keser.
Nane: Bronşit, grip ve soğuk algınlığına iyi gelir, öksürüğü keser.
Ihlamur: Ter ve balgamı atar. Kronik öksürüğü keser.
Yaban eriği: Ezilip şekerle karıştırılıp kaynatıldığında öksürüğü aniden keser.
Ebegümeci: Balgam söktürücü ve öksürüğe iyi gelir. Ayrıca bulantıları ve kusmaları da keser.
Ardıç: Taze meyveleri ezip sulu bir kıvama getirip tükettiğinizde öksürüğü keser.
Andız oto: bu bitkinin kökünü iyice ezip balla birlikte karıştırıp tükettiğinizde öksürüğünüz kesilir ve balgamı sökülür.
Böğürtlen: Meyveleri filizlenmeden yapraklarını toplayıp gölgelik bir yerde bekletin. Bunun şurubunu yapıp tüketin. Kanı temizleyecek ve öksürüğü kesecektir.
Gelincik: bu bitkinin çiçeklerinden şurup yapabilirsiniz. Sabah akşam 1 tatlı kaşığı alırsanız öksürüğünüzü kesecektir.
Kırmızı yaban mersini: Yapraklarından yapacağınız şurup öksürüğü kesecektir.
Papatya: Öksürük, soğuk algınlığı, sinüzit, ateş, bronşit, ağız ve cilt enflamasyonlarında kullanılmaktadır. Özellikle şiddetli öksürmeleri kısa süre içerisinde keser.
Meyan kökü: bu bitkiden elde edilen şurup öksürüğe iyi gelmektedir.
Çuha çiçeği: Göğsü yumuşatır, balgam söküp at ve öksürüğü kısa sürede keser.
Fesleğen: Öksürüğü keser. Bunun yanında hazımsızlığı giderir. Baş dönmesini durdurur.
Çam filizi: Çam filizlerinin ucundaki yumru kısımlar su ile kaynatılıp, şeker eklenerek ılık olarak tüketilirse grip, soğuk algınlığı ve öksürüğü keser.
Öksürüğü kesen karışımlar
- 2 su bardağı yeni sıkılmış turp suyu ile 2 tatlı kaşığı süzme bal karıştırılır. Bir şişeye konup, 10 saat bekletilir. Büyüklere, iki saate bir 2 tatlı kaşığı; küçüklere ise birer çay kaşığı verilir. Bu karışım öksürüğü kısa sürede kesecektir
- 3 su bardağı çiğ süte; 2 tane kuru incir doğranır. Kaynatıldıktan sonra, 30 dakika bekletilip, süzülür. Günde 3 kere, bir su bardağı sıcak bir şekilde içilir ve ardından öksürüğün şiddeti yavaşça dinip en son kaşıkta tamamen kesilecektir
- 2 su bardağı şalgam suyuna; 1 yemek kaşığı süzme bal konur. 5-10 dakika kaynatıldıktan sonra hemen içilir. Öksürük saatler içinde kesilecektir
- 3 su bardağı çiğ süte; ince kıyılmış 4 diş sarımsak konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Suyuna; 2 tatlı kaşığı bal ilave edilip, iyice karıştırılır. Günde 4 kere, bir çay bardağı içilir. İlk bardaktan itibaren öksürüğü dindirip keser.
- 5 bardak suya, 2 çay kaşığı nane, 2 kahve kaşığı kekik, 4 tane papatya çiçeği, 1 tatlı kaşığı ıhlamur, 1 tane hatmi çiçeği konur. 15 dakika kaynatıldıktan sonra, temiz şişeye süzülür. Günde 2 kere, birer çay fincanı içilir.
- 3 bardak suya; 4 tutam kurutulmuş elma kabuğu konur. 15 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür ve içilir.